0rk.nl
Image default
Bedrijven

Wat is een koortsthermometer en welke soorten bestaan er?

Bij een virale of bacteriële infectie zijn de eerste symptomen vaak opgezette klieren en koorts. Koorts is een abnormale verhoging van de lichaamstemperatuur. Het efficiënt en correct meten van je lichaamstemperatuur, is noodzakelijk om een infectie op te sporen en een goeie behandeling op te starten. Een goede koortsthermometer is dus belangrijk. Ik dit artikel bespreken we de meest voorkomende soorten. 

Een digitale thermometer

De digitale thermometer is de opvolger van de analoge thermometer. Het is een verzamelnaam voor alle soorten koortsthermometers die elektronisch werken. Dat kan een klassiek model zijn dat je oraal (via de mond), rectaal (via de billen) of via de oksels meet. Een digitale thermometer kan ook een oorthermometer of een voorhoofdthemometer zijn. De temperatuur wordt bij een digitale thermometer weergegeven op een display, meestal tot op een cijfer achter de komma nauwkeurig. Soms wordt ook tijd en/of datum weergegeven. Op het LCD-display wordt de temperatuur getoond die wordt gemeten. Meestal is dit tot op een cijfer achter de komma nauwkeurig. Op het display kun je ook zien of de thermometer aan staat en vaak hebben deze thermometers een geheugenfunctie waarmee ze de eerder gemeten temperaturen kunnen bewaren. Hierdoor zie je wat het verloop van de koorts is, zonder dat je dit zelf hoeft bij te houden. Je hoort meestal een piepje als de thermometer klaar is met meten. Dit is al na enkele seconden. Veel varianten zijn ook voorzien van automatische uitschakeling als je ze een tijdje niet gebruikt.

Een oorthermometer

Met een digitale oorthermometer kun je eenvoudig via het oor de lichaamstemperatuur meten. Voor een juiste meting trek je eerst de oorschelp naar boven om het oorkanaal recht te trekken. Je houdt het tuitje op het apparaat een paar seconden in het oorkanaal en richt de thermometer naar het oog van de andere zijde. Goed om te weten: bij een goede oorthermometer worden altijd hoesjes of beschermkapjes geleverd om het tuitje schoon te houden. Als je steeds een schoon hoesje pakt, is de kans op overdracht van ziektekiemen nihil. Hoewel de meeste oorthermometers zeer nauwkeurig meten, lopen de gemeten temperatuurwaarden soms uiteen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk de beste oorthermometer te kiezen, bijvoorbeeld eentje met een kleine punt met voorverwarming en positioneringshulp. 

Een kwikthermometer

In de jaren negentig werd de ouderwetse kwikthermometer verboden, omdat het kwik een gevaar kan vormen voor de gezondheid als de thermometer breekt. Het kwik werd vervangen door Galistan, een vloeibaar mengsel van gallium, indium en tin. Analoge thermometers zijn met de komst van de digitale thermometer minder populair geworden, maar worden zeker nog wel gebruikt omdat ze levenslang zeer hoge meetnauwkeurigheid hebben. Daarnaast zijn ze goedkoop, heb je geen batterijen nodig en zijn ze eenvoudig schoon te maken. Nadeel is dat de analoge koortsthermometer breekbaar is en veel langere tijd nodig heeft om de temperatuur te meten vergeleken met een digitale koortsthermometer.