Een gewone staafmixer is een vrij standaard apparaat, en als de jouwe een goede is, zou hij in staat moeten zijn om alle essentiële staafmixertaken aan te kunnen. Het pureren van vezelige groenten en het crushen van ijs met hetzelfde gemak, en hij zou op zijn minst een geloofwaardige klus moeten klaren in het emulgeren van sauzen, zoals zelfgemaakte mayonaise. Waarom zou je je kostbare werkruimte in de keuken willen volproppen met een staafmixer? Het antwoord is vaak gemak. Een staafmixer is klein genoeg om in een ruime lade op te bergen en licht genoeg om er met één hand uit te halen. Door de eenvoudige constructie en de mogelijkheid om direct in een pan, maatbeker of pot te blenden, is hij bovendien veel gemakkelijker schoon te maken. Voor wie al een keukenmachine heeft, maar er niet tegenop ziet om deze mee te slepen of de pot na afloop af te wassen, vooral voor kleine snelle mengklussen, is een staafmixer een handig alternatief om in huis te hebben. Als je geen keukenmachine hebt en je wilt een apparaat dat 90% van dezelfde functies kan uitvoeren met minder gedoe en ruimtebeslag, dan is een handmixer precies wat je nodig hebt. Wat kan hij niet? Dat bespreken we in dit artikel. Waar zijn staafmixers goed voor?Romige soepen, nog makkelijkerAls je houd van een soep die fluweelzacht is, zoals een troostende tomatensoep of pompoensoep, dan is er absoluut geen makkelijkere manier om die luxueuze romige textuur te verkrijgen dan met een staafmixer. In veel van onze soeprecepten moeten de aromatische ingrediënten in een pan worden gesauteerd en vervolgens moeten de hoofdingrediënten en bouillon of andere vloeistof in dezelfde pan worden gedaan en sudderen voordat ze worden gemengd. Met een staafmixer kunt u de soep in de pan pureren door de staaf direct in het soepmengsel te dompelen (snap je?). Vergelijk dat eens met een handmixer, waarbij u de inhoud van de pan in de pot moet lepelen en het risico loopt dat u daarbij uzelf natspat. Nog meer blender-soeprecepten nodig om je blinkende staafmixer aan het werk te zetten? Probeer een snelle paddenstoelensoep, heerlijk om paddenstoelen te gebruiken die over hun hoogtepunt heen zijn; een kleurrijke, hartige pompoensoep een rijke maar evenwichtige broccoli-kaas soep; of een lente-achtige asperge en dragon velouté. Zelfgemaakte mayonaise zonder je in het zweet te werkenJe kunt mayonaise op verschillende manieren maken: met een handmixer, in een keukenmachine, of zelfs met de hand met een garde. Maar deze methodes hebben grote nadelen. De grotere apparaten werken niet goed, tenzij je een vrij grote partij mayonaise maakt; een kleiner volume van de ingrediënten komt waarschijnlijk niet in direct contact met de messen, met als gevolg dat je eigeel en citroensap omhoog vliegen en tegen de wanden van de pot of kom spatten in plaats van dat ze in de buurt van de messen blijven waar ze moeten zijn. Met de hand kloppen levert weliswaar een betere textuur op, maar is vermoeiend. En alle bovenstaande methoden zijn afhankelijk van het toevoegen van de olie in een langzame, gestage stroom, wat veel geduld en controle vereist. Een staafmixer daarentegen voelt zich niet alleen in staat, maar ook gretig om de klus te klaren en produceert in recordtijd een romige, delicate mayonaise. Zo weinig of zo veel als je wilt. In plaats van de olie in een rustig tempo toe te voegen, kunt u deze gewoon in de mengbeker doen, samen met de rest van uw ingrediënten. De grootte van de beker is echter van doorslaggevend belang: hij moet net iets groter zijn dan de kop van de staaf, die stevig tegen de bodem van de beker moet staan, zodat de bladen de olielaag in een draaikolk kunnen trekken en de lastige taak kunnen uitvoeren om de olie gelijkmatig over de ingrediënten op waterbasis te verdelen. Smoothies recht in de bekerWil je één stap en één gerecht verwijderen uit je ochtend smoothie routine? Gooi dat bevroren fruit, yoghurt, spinazie, gember en wat je nog meer nodig hebt om je ’s ochtends energiek te voelen direct in een glas of beker die breed genoeg is voor de kop van je staafmixer. Laat de staaf in de beker zakken. Zet aan, mengen en opdrinken. Geen potje om schoon te maken of mesjes die in elkaar grijpen om uit elkaar te halen; gewoon de staaf losmaken als je klaar bent en snel (voorzichtig) met de hand afwassen of, als de fabrikant het toestaat, in de vaatwasser doen. Slagroom kloppen zonder mixerSlagroom kan nooit echt slagroom worden als je er geen lucht in mengt via een garde, of dat nu een ballongarde is die je in je hand houdt of het gardehulpstuk van een handmixer of staande mixer. Het resultaat van room bewerken met de platte messen van een mixer is iets dat meer lijkt op zachte boter, en helemaal geen slagroom. Toch kan het een heerlijke zachte boter zijn, en er zijn enkele voordelen aan de veel dichtere en minder luchtige roomtopping die uit een blender of een keukenmachine komt. Fruitige slagroom, gemaakt door gevriesdroogd fruit, suiker en room in een keukenmachine te combineren, is bijvoorbeeld veel stabieler dan de echte slagroom, die leegloopt als hij niet onmiddellijk wordt gebruikt). Verder erkennen we dat de snelheid en het gemak van deze blender-achtige manier van slagroom maken het een aantrekkelijke optie. Als je toch die weg opgaat, is het netter en sneller om een staafmixer in een kopje met een paar ons slagroom te stoppen dan om een aanrechtmixer te pakken. Sommige blendermodellen, kunnen ook worden uitgerust met een garde voor het opkloppen van room of eiwitten, als onderdeel van hun standaard accessoireset of tegen meerprijs. We hebben deze hulpstukken niet grondig getest, en ze zijn geen echte vervanging voor een standmixer, maar ze zullen met succes room opkloppen, en dit sneller dan u met de hand zou kunnen doen. Kleine klusjes en klusjes in het voorbijgaanKleine staafmixertaken zijn niet alleen handiger met een staafmixer, ze worden ook beter gedaan. Een staafmixer presteert het best als u maar een klein beetje puree nodig hebt, waardoor hij onze eerste keuze is voor kleine klussen. Bovendien kan een staafmixer dankzij zijn draagbaarheid beter door de keuken worden gedragen en ad hoc worden gebruikt. Of u nu een romige soep moet bijwerken die niet romig genoeg was of snel een paar stukjes zoete aardappel moet pureren voor het avondeten van de baby. De nadelen van een staafmixerHoe toegewijd je als kok ook bent, niemand heeft onbeperkt geld en ruimte om elk mogelijk nuttig keukengadget aan te schaffen. Een vraag die we in het verleden vaak van lezers hebben gehoord is hoe te beoordelen of een bepaald apparaat een voordeel biedt dat uniek genoeg is om de investering waard te zijn, of dat de functies ervan gemakkelijk kunnen worden overlapt door die van een ander, veelzijdiger apparaat. Staafmixers zijn vaak het onderwerp van dergelijke gesprekken. Maar het is moeilijk voor ons om die vraag te beantwoorden zonder de eigenaardigheden van de situatie van elke kok te kennen. Bijvoorbeeld hoe vaak u bakt, of hoe vaak u eten bereidt voor een grote groep, of dat u een vaatwasser hebt. Het beste wat we kunnen doen is een paar gebieden beschrijven waar een blender tekortschiet of geen ander gereedschap kan vervangen, en u laten uitzoeken of een van deze gebieden voor u persoonlijk een spelbreker is. Te weten: Minder vermogen.Dit is een belangrijk nadeel, en het zal u niet verbazen kleinere, lichtere staafmixers hebben niet dezelfde kracht en zijn daarom minder betrouwbaar in het uitvoeren van uitdagende Beperkte hakmogelijkheden.Door het veel kleinere lemmet en de krappe behuizing is een staafmixer niet zo geschikt voor het hakken van droge ingrediënten, zoals wortels en selderij. Als je hoopt zonder keukenmachine door het leven te kunnen en voor dergelijke taken een staafmixer kunt gebruiken, heb je pech. Sommige modellen zijn echter voorzien van een kleine keukenmachine die aan de motor van de staaf kan worden bevestigd; ze zijn niet erg krachtig, maar sommige van onze redacteuren hebben ze met succes gebruikt om in een handomdraai een kleinere hoeveelheid ingrediënten fijn te hakken. Welke staafmixer moet je kopen?Er zijn talloze modellen staafmixers op de markt, maar slechts enkele daarvan zijn uw overweging waard. Gelukkig hebben wij ze al voor u op een rijtje gezet: Bekijk onze onze aanbevelingen, de details van ons testproces en opmerkingen over de kanshebbers die het niet haalden kun je op de site van welkekeukenmachine.nl bekijken.
|