Voor ieder wat pils: zelf bier brouwen

Bier staat voor velen onder ons gelijk aan broederschap, genieten en degusteren. Het drankje is immens populair en – bij ...

Bier staat voor velen onder ons gelijk aan broederschap, genieten en degusteren. Het drankje is immens populair en – bij wijze van spreken – even oud als de straatstenen. Maar wat velen niet weten is dat zelf bier brouwen even gemakkelijk en leuk is als broodbakken.

De eerste brouwers

Het eerste pintje zou waarschijnlijk zo’n 6000 jaar geleden uitgevonden zijn door de Sumeriërs, een nomadische volk dat in het huidige Irak leefden. Zij maakten een pap van gerst en emmer (een soort tarwe) en bakten het tot een soort brood. Dit bierbrood lieten ze vervolgens in water weken. Toen ze merkten dat het goedje na een paar dagen begon te gisten en drinkbaar bleef, werd het snel populair. Het alcoholisch drankje werd verder verrijkt met kruiden, honing en dadels.

Het recht van de gruutste

Ook in onze contreien was bier niet weg te denken uit het dagelijks leven. Elk dorp had zijn eigen recept, waarbij de samenstelling van de toegevoegde kruiden zeer belangrijk was. Deze kruidenmix, ook wel bekend als gruut of gruit, werd vastgelegd in een soort patent: het gruutrecht.

Hoewel het brouwen en verkopen van het gerstenat vooral door de abdijen werd gemonopoliseerd, kon elk huishouden zelf bier brouwen. Toch was het een kwestie van goed geluk: het resultaat was flauw van smaak en vrij zoet. Pas toen men hop begon toe te voegen, kreeg het drankje zijn typisch bittere smaak.

More is less, or is it?

Met de komst van het industrieel tijdperk en nieuwe technieken kregen grote brouwerijen de gelegenheid het proces te vereenvoudigen. Bier werd hierdoor veiliger en voorspelbaarder qua smaak. Maar door de productie op grote schaal verdwenen veel kleine en ambachtelijke brouwers waardoor veel recepten verloren gingen.

To beer or not to beer

Maar de laatste jaren is er een inhaalbeweging van lokale en familiale ondernemingen die zelf bier brouwen. Vooral in de Verenigde Staten schieten de microbreweries als paddenstoelen uit de grond. Verschillende instellingen en scholen bieden tegenwoordig opleidingen of workshops aan voor kandidaat-brouwers.

Voor ieder wat pils

Met bierbrouwpakketten is het mogelijk voor de gewone consument om thuis zelf aan de slag te gaan. De pakketten bevatten ingrediënten en basisbenodigheden om zelf bier te brouwen, en zijn gemakkelijk via het internet of de gespecialiseerde drankenhandel te verkrijgen.

Wilt u ook eens aan de slag? Aarzel vooral niet: zelf bier brouwen is gemakkelijk, leuk en duurzaam. Zeker weten dat uw zelfgemaakte biertjes hét gespreksthema zullen zijn op alle feestjes!

Gerelateerde berichten die u niet mag missen

Eten en drinken

Culinair genieten bij brasserie De Vanenburg

In de prachtige omgeving van Putten, op het historische landgoed van Kasteel De Vanenburg, vindt u een unieke culinaire ervaring in ons restaurant in Putten.

Eten en drinken

Hoe kies je het juiste glas voor de wijn

Hoe kies je het juiste glas voor de wijn Het kiezen van het juiste wijnglas is niet altijd even makkelijk. Wanneer je een leuke wijnproeverij

Eten en drinken

Ideeën voor een geslaagde buffetcatering

Een van de ideeën voor een buffetcatering is om te kiezen voor een specifiek thema. Thema buffetcatering voegt een extra dimensie toe aan jouw feest

Eten en drinken

Barbecue Catering geschikt voor Elk Feest

Barbecue catering is een geweldige keuze voor elk feest, of het nu gaat om een verjaardag, een bruiloft, een jubileum of een bedrijfsevenement. Het biedt