0rk.nl
Image default
Dienstverlening

Radio

In de herfst van 1895 was het een donkere nacht in het toenmalige keizerrijk van Oostenrijk. Het regent bijna door de daken heen, je ziet geen hand voor ogen tenzij de bliksem weer eens de hemel verlicht. De meeste mensen zijn verstandig en zijn lekker gaan slapen, veilig in je eigen huis kan er weinig mis gaan toch? Ergens in de verte brand nog een licht, het is het laboratorium van Nikola Tesla. Hij is druk bezig met een nieuwe uitvinding, hij is een van de grootste uitvinders van zijn tijd en heeft nu het idee om draadloos boodschappen te verzenden. Hij had er jaren naar toe gewerkt en vanavond moest en zou het gebeuren. Terwijl de wind met een enorme vaart rond zijn werkplaats suisde, legde Tesla de laatste hand aan zijn meesterwerk. Het apparaat wat hij aan het bouwen was moest draadloos boodschappen kunnen verzenden, dit betekende dat schepen vanaf zee met het land konden communiceren en dat er in de hele wereld draadloze communicatie mogelijk werd. Het ging hierbij over de radio. Helaas voor Tesla en de wereld sloeg het noodlot toe, net na de eerste test sloeg de bliksem in zijn werkplaats. Het lab brandde volledig uit, gelukkig kon Tesla veilig wegkomen maar zijn lab met daarin al zijn spullen had de ramp niet overleefd. De arme man was machteloos en kon niks anders doen behalve machteloos toekijken in de stromende regen hoe zijn lab afbrandde en niks meer heel liet.

Gugliemo Marconi kreeg lucht van het experiment van Tesla en probeerde alsnog een boodschap te versturen. Het lukte de Italiaanse Engelsman om de boodschap over een afstand van enkele honderden meters te versturen. Hij was door zijn experimenten weggejaagd uit zijn eigen land, maar besloot om zijn werk in Engeland door te zetten.

In de tussentijd is er een hoop veranderd in de wereld van de radio. Tegenwoordig gebeurt het radio luisteren via online radio. Het streamen maakt het verzenden van boodschappen nog makkelijker. WiFi maakt ook gebruik van radio signalen dus indirect maken we nog steeds veel gebruik van deze geweldige uitvinding.

http://www.radioguide.fm