0rk.nl
Image default
Banen en opleidingen

Letselschade als een aantrekkelijk carrièredoel

Wie denkt aan letselschade, denkt al snel aan Amerikaanse verhalen waar miljoenen dollars worden geclaimd voor relatief lichte, lichamelijke aandoeningen. Gelukkig komen dergelijke Amerikaanse toestanden in Nederland niet voor. Dat is grotendeels te danken aan de relatief betaalbare Nederlandse zorg en aan ons sociale vangnet van uitkeringen en toeslagen. Het klinkt wat vreemd, maar doordat het in ons land goedkoper is om chronisch ziek en hulpbehoevend te zijn, zijn letselschade uitkeringen gewoonlijk ook lager. De hoogte van de uitkeringen bij letselschade mag dan in ons land lager zijn. De materie in de letselschadepraktijk is net zo boeiend en uitdagend als in de Verenigde Staten. Dat, in combinatie met de uitstekende beloning, maken het vak van letselschadebehandelaar in detachering of in loondienst aantrekkelijk.

Wat doet een letselschadebehandelaar in detachering?

Als letselschadebehandelaar werk je gewoonlijk bij een (rechtsbijstand)verzekeraar, een belangenbehartiger, een advocatenkantoor of een expertisebureau. Als je werkt bij een verzekeraar of een expertisebureau dan benader je de letselschadeclaim vanuit het oogpunt van de verzekeraar. Zo toets je of er sprake is van aansprakelijkheid. Vervolgens bekijk je of de betreffende schade inderdaad door de polis wordt gedekt. Als je daarentegen als belangenbehartiger de belangen van het slachtoffer vertegenwoordigt zul je bezig zijn met aantonen van aansprakelijkheid en een redelijke schadevergoeding willen realiseren. Als gedetacheerd letselschadebehandelaar kun je zodoende aan beide zijden van het geschil werkzaam zijn.

Empathie en gezond verstand

De juridische strijd die tussen de partijen wordt gevoerd zijn een van de factoren die het vak van letselschadebehandelaar interessant en uitdagend maken. Uiteraard vergt dit meer dan alleen juridische kennis. De meeste letselschadebehandelaars hebben dan ook een achtergrond met aansprakelijkheidsrecht, verzekeringsrecht of medisch recht. Maar nog belangrijker dan juridische kennis is het vermogen om je te verplaatsen in de situatie van het slachtoffer. Dat vermogen bepaalt hoe succesvol je bent als letselschadebehandelaar in detachering of loondienst. Want welke partij je ook vertegenwoordigt bij een letselschadedossier, op de achtergrond gaat het om een slachtoffer, een mens die een vreselijke ervaring heeft gehad waardoor zijn of haar leven voorgoed is veranderd. Daarom is een mix van empathie en gezond verstand, gecombineerd met zeer goede communicatieve vaardigheden een absoluut vereiste voor een letselschadebehandelaar.