Met de toenemende vraag in Europa wordt in dit artikel uitgelegd hoe de panelen van Bobsolar worden gemaakt door stap voor stap het productieproces van zonnepanelen uit te leggen. De stappen zijn als volgt:
De productie van zonnepanelen is een ongelooflijk en ingewikkeld proces waarbij veel kennis, vaardigheden en expertise nodig zijn. De stapsgewijze aanpak, van de productie van polysilicium, via het maken van zonnecellen tot het assembleren van zonnepanelen, brengt veel werk met zich mee. Het hele productieproces van zonnepanelen kan worden onderverdeeld in verschillende fasen, die elk een specifieke taak met een bepaalde set vaardigheden en middelen met zich meebrengen. Inzicht in het proces en de middelen die nodig zijn om het te voltooien is cruciaal. Het is mogelijk om een hoogwaardig zonnepaneel te produceren voor de verlichting van huizen, bedrijven, scholen, kerken en steden.
Over zonnepanelen
Zonne-energie is een schone en hernieuwbare energiebron die geen schadelijke emissies produceert, waardoor het een veel veiligere en duurzamere keuze is dan andere traditionele energiebronnen. Bovendien is zonne-energie overal beschikbaar, wat betekent dat het kan worden gebruikt als energiebron in huizen, bedrijfscentra, gebouwen en zelfs in steden en dorpen. Bovendien is het veel kosteneffectiever dan elke andere energiebron, waardoor het voor veel mensen de beste optie is om te gebruiken in hun huizen en bedrijven.
Om het gebruik van Solar technologie te promoten, wil Bobsolar mensen die overwegen zonnepanelen te kopen een kijkje geven in het productieproces.
Voorbereiding en snijden van zonnecellen:
Zonnecellen zijn de belangrijkste onderdelen van de zonnepanelen, om het proces te starten moeten eerst de zonnecellen worden gesorteerd en voorbereid.
Na het sorteren moeten de zonnecellen worden gesneden met een lasersnijmachine voor zonnecellen die polykristallijne en monokristallijne cellen in de gewenste afmetingen en vormen kan snijden. Het apparaat verbruikt weinig, snijdt op lage temperatuur en watervrij, en het heeft een hoog buigvermogen met betere elektrische prestaties. Na het snijden is er geen vervuiling of door water veroorzaakte microgebroken delen. Dit wordt gedaan om de benodigde spanningsopties voor zonnepanelen te bereiken, wat de duurzaamheid en prestaties van de modules verbetert. Deze kleine afmetingen worden vervolgens op de backing board van het zonnepaneel geplaatst en in een rasterpatroon gerangschikt. Ze worden met behulp van een soldeerbout samengevoegd om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig verdeeld zijn.
2. Draadlassen en zetwerk
Draadlassen verwijst naar het proces waarbij individuele cellen worden verbonden. De cellen worden in serie geschakeld, zodat de door elke cel gegenereerde stroom wordt opgeteld om een hogere spanning te creëren. Draadlassen begint met het leggen van individuele zonnecellen in het gewenste patroon en een zodanige rangschikking dat een maximale stroom wordt gegenereerd. Een soldeerbout en een bepaald soort soldeer verbinden ze dan met elkaar. Nadat de cellen zijn vastgezet, worden de celstrings getypt. Bij het zetten worden de zonnecellen in een paneel gerangschikt. Het paneel wordt zo geplaatst dat de zonnecellen zoveel mogelijk stroom produceren. De zonnecellen moeten in rijen en kolommen worden geplaatst, waarbij elke rij en kolom met de volgende moet worden verbonden. Nadat het paneel correct is uitgelegd, worden de strings bevestigd. Ze moeten met het paneel worden verbonden met behulp van een soldeerbout en soldeer, waarbij de verbinding stevig moet zijn en vrij van holtes en kieren, hieronder ziet u een stringermachine die het draadlassen uitvoert.
3. Plaatsing van zonnecellen
Dit is het proces waarbij de zonnecellen op het paneel zo worden opgesteld dat ze de maximale hoeveelheid zonlicht kunnen opvangen. Het proces begint met de voorbereiding van het paneel, dat met een zachte doek wordt schoongemaakt om stof of vuil te verwijderen. De cellen moeten worden geïnspecteerd om na te gaan of ze vrij zijn van defecten of schade. Zodra het paneel klaar is, worden de zonnecellen geordend op het paneel geplaatst, zodat ze allemaal in dezelfde richting wijzen. Ze moeten zo worden gericht dat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Ze worden op het paneel bevestigd met unieke lijm die aan de onderkant van elke cel wordt aangebracht en vervolgens stevig op het paneel wordt gedrukt. De lijm moet drogen voordat de zonnecellen op het systeem worden aangesloten.
4. Eerste elektroluminescentietest (EL)
Dit is de test die wordt uitgevoerd om de kwaliteit van de zonnecellen en het paneel te bepalen. De elektroluminescentietester stelt eventuele celbreuken, barsten en scheuren op het oppervlak van de zonnecellen vast. Het zonnepaneel en de cellen worden aangesloten op een stroombron die een constante spanning geeft in relatie tot de specificaties van de zonnecellen. De celstrings worden aangesloten op een meter die de stroom en spanning van de zonnecellen meet. Nadat het zonnepaneel op een stroombron is aangesloten, schijnt de EL-test een licht op de zonnecellen en wordt de hoeveelheid uitgestraald licht gemeten. Dit geeft een indicatie van de kwaliteit van de zonnecellen. De test wordt meerdere malen uitgevoerd, en de resultaten worden vergeleken om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van de zonnecellen consistent is. Als de resultaten variëren, is dat een indicatie dat de kwaliteit van de zonnecellen niet consistent is, en dat het paneel waarschijnlijk niet in staat is om de gewenste hoeveelheid elektriciteit op te wekken. Dit kan te wijten zijn aan bepaalde gebreken, zoals barsten of scheuren, die worden onderzocht om te worden geïdentificeerd en het probleem te verhelpen.
5. Lamineren en afsnijden
Laminering bedekt het zonnepaneel met beschermend materiaal om ervoor te zorgen dat de zonnecellen lang meegaan. De zonnepanelen worden blootgesteld aan verschillende klimaatomstandigheden, en het inkapselen van de zonnecellen door laminering is van cruciaal belang. Voor het lamineren van de zonnecellen worden twee lagen ethyleen-vinylacetaat (EVA) gebruikt. Ze worden aangebracht in de volgorde: glas/EVA/zonnecelslierten/EVA/ tedlar polyester tedlar (TPT). De voorbereide 5-laag wordt gedurende 22 minuten door de lamineermachine gevoerd met een warmte van ongeveer 135 graden Celsius. Na het proces zijn de zonnecellen volledig verzegeld, waardoor de zonnecellen voor minstens 25 jaar worden beschermd. Na afkoeling wordt het trimmen gedaan om overtollig EVA en TPT te verwijderen.
6. Inspectie van het uiterlijk
Bij deze stap worden de zonnepanelen onder de loep genomen om de fysieke kenmerken te beoordelen en ervoor te zorgen dat er geen gebreken zijn. De inspectie omvat het testen van het afdichtingsmateriaal van het paneel om er zeker van te zijn dat het goed om de randen past. Bovendien worden de panelen nauwkeurig gecontroleerd op scheuren, schade of defecten. Het paneel wordt ook gecontroleerd op gekartelde of ruwe randen; dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het paneel er netjes en klein uitziet en dat losse verbindingen worden gecontroleerd op juistheid.
7. Inlijsten
De zonnepanelen zijn voorzien van frames, waarbij het gebruikte materiaal voornamelijk een geanodiseerd aluminium frame is. Het frame moet goed ontworpen zijn zonder gaten of holtes en moet gemaakt zijn van duurzaam materiaal, zodat het bestand is tegen stormachtige gebeurtenissen. Wat volgt is het boren van gaten in het frame en vervolgens het bevestigen van het frame aan het paneel.
8. Aansluiten van de aansluitdoos
De aansluitdoos verbindt het zonnepaneel met het laadapparaat waarop de strings worden aangesloten. De aansluitdoos wordt op het zonnepaneel aangesloten met MC4- of MC5-connectoren. De aansluitdoos heeft diodes die het terugstromen van stroom voorkomen wanneer er geen zonlicht is. Ook wordt corrosie bij de aansluitingen tot een minimum beperkt omdat er geen water naar binnen kan stromen.
9. Verharding
Dit is het proces van afkoelen van gesmolten materiaal tot een vaste stof, waarbij een combinatie van verhitten en afkoelen plaatsvindt. Door het afkoelen ontstaat een uniforme kristallijne vaste structuur. Het soort materiaal en de omgevingstemperatuur bepalen de afkoelsnelheid tijdens het proces, zodat de vorm van de zonnecellen behouden blijft en ze bestand zijn tegen barsten. Het materiaal wordt vervolgens met behulp van lasertechnologie in de gewenste vorm van de zonnecellen gesneden, verbonden met andere onderdelen van het zonnepaneel en in het frame geplaatst. Het stolproces wordt zorgvuldig gecontroleerd om de hoge kwaliteit van de zonnepanelen te waarborgen. Tijdens het hele proces worden de temperaturen constant gehouden en worden de cellen in de juiste afmetingen gesneden. Er worden kwaliteitstests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de cellen goed op het paneel zijn aangesloten en er geen defecten in de cellen zitten. Dit is een zeer cruciale stap, omdat het ervoor zorgt dat de geproduceerde zonnepanelen lang meegaan en betrouwbaar zijn.
10. Intrinsieke viscositeit (IV) test
Deze test wordt gebruikt om de viscositeit te meten van materialen die in zonnecellen worden gebruikt, zoals geleidende metaalpasta. Het meet ook de stroomsnelheid van het materiaal, die essentieel is om ervoor te zorgen dat de cellen goed worden gevormd en het vermogen efficiënt overbrengen. Dit gebeurt met een gespecialiseerde viscositeitsmeter die de viscositeit van het materiaal meet door de sonde erin onder te dompelen, en vervolgens de snelheid detecteert terwijl het materiaal door de sonde stroomt. Hoe langzamer het materiaal stroomt, hoe visceuzer het materiaal is. Omwille van de consistentie wordt de test uitgevoerd bij verschillende temperaturen. Door deze maatregel kan de fabrikant garanderen dat de zonnecellen van hoge kwaliteit zijn. De test kan ook worden gebruikt om de kwaliteit van het materiaal na verloop van tijd te controleren, waarbij de verandering in viscositeit aangeeft dat het materiaal niet langer geschikt of betrouwbaar is voor de productie van zonnecellen.
11. Definitieve elektroluminescentietest
Hierbij wordt de lichtopbrengst gemeten om er zeker van te zijn dat de cellen de gewenste hoeveelheid elektriciteit kunnen opwekken. De test kan ongeziene defecten in de PV-structuurcellen opsporen. Tot de herkenbare defecten behoren soldeerdefecten, diodefouten, celscheuren, dode cellen en wafer-defecten. Het testen gebeurt aan het einde van het productieproces, wanneer de cellen zijn verbonden met andere onderdelen van het zonnepaneel. De elektroluminescentietester meet nu de lichtopbrengst van de cellen en relateert deze aan het gewenste vermogen. Als de output laag blijkt te zijn, worden de cellen afgekeurd en wordt het hele productieproces opnieuw gestart. Ligt de output daarentegen in het gewenste bereik, dan is het zonnepaneel klaar voor montage.
12. Etikettering en verpakking
Etikettering en verpakking zijn de laatste stappen in het productieproces van zonnepanelen. Om te beginnen worden bij het labelen etiketten aangebracht die nadere informatie of richtlijnen over het product geven. Etiketten die op zonnepanelen kunnen worden aangebracht zijn bijvoorbeeld waarschuwingsetiketten voor dubbele voeding, etiketten voor omvormers, etiketten voor DC-kabels, etiketten voor stekkers en stopcontacten, etiketten voor aansluitdozen en etiketten voor DC-isolatoren van PV-arrays. Elk van deze labels doet ander werk. De specificaties en informatie van deze labels zijn essentieel om ervoor te zorgen dat het paneel voldoet aan de veiligheidsmaatregelen en de behoeften van de klant.
Na de etikettering volgt de verpakking, waarbij de randen van het paneel zorgvuldig worden omwikkeld met karton om een extra beschermingslaag toe te voegen tijdens de verzending. Bobsolar staat bekend om zijn geoptimaliseerde verpakking, die afval vermindert en tegelijkertijd de zonnepanelen volledig beschermt tegen schade tijdens de verzending en behandeling.
Vervolgens wordt het paneel in een krat of doos geplaatst, waarna verzendetiketten en documenten worden aangebracht voor gemakkelijke tracering en identificatie tijdens de verzending.
Nadat etikettering en verpakking zijn gedaan, is de resterende stap de meest cruciale om ervoor te zorgen dat de klant het product in goede staat ontvangt dat voldoet aan de verwachtingen van de klant.
De productie van zonnepanelen is essentieel omdat particulieren of bedrijven zo hun koolstofvoetafdruk verminderen, die al jaren een gevaar voor het milieu vormt. De “groene energie” is milieuvriendelijk in tegenstelling tot fossiele brandstoffen en aardoliebronnen. Deze stroom is hernieuwbaar en ook goedkoop in onderhoud. Aangezien de vraag naar zonne-energie toeneemt als gevolg van de campagne om groen te gaan, biedt de industrie meer werkgelegenheid voor particulieren, waardoor hun levensstandaard stijgt en de economie groeit. Hoewel het totale productieproces van zonnepanelen ingewikkeld, vervelend en tijdrovend is, zijn de voordelen enorm. Met deze kennis is het mogelijk om zonnepanelen te maken, wat essentieel is voor het bestrijden van de negatieve milieueffecten veroorzaakt door de opwarming van de aarde en klimaatverandering. Dit zal ons in staat stellen de klimaatverandering te matigen, wat essentieel is voor de bescherming van mensen, wilde dieren en het ecosysteem. Dit is een mijlpaal en een stap dichter bij koolstofvrije elektriciteit.
Hoe werken zonnepanelen in Nederland? Het belangrijkste verschil tussen zonnepanelen in Nederland en andere landen is het netwerk dat wordt gebruikt om de opgewekte energie te verzenden. In Nederland...
Kies Voor Zonnepanelen: Wil Je Ook Overstappen? Als je je energieverbruik wilt verminderen of zelfs je eigen stroom wilt opwekken, dan zijn zonnepanelen de juiste keuze. Zonnepanelen helpen je om energie te...
LG zonnepanelen LG zonnepanelen voor een lange levensduur LG Zonnepanelen biedt u waar voor het geld. Deze zonnepanelen zijn een waar begrip in de zonnepanelenbranche. LG werkt...
De voordelen van zonnepanelen voor stroom en gas Zonnepanelen zijn een relatief nieuwe manier om energie te besparen en stroom en gas te produceren. Ze zijn kosteneffectief, milieuvriendelijk en kunnen bijdragen aan het...
Informatie over lenen voor zonnepanelen Let op! geld lenen kosten geld Zonnepanelen kunnen u veel energiekosten besparen. Het is dan ook zinvol om erin te investeren. Wilt u zonnepanelen, maar...