0rk.nl
Image default
Industrie

Dit is hoe je Windows 10 installeert op een Raspberry Pi 400

Windows en Raspberry Pi is een lang verhaal. Nadat alleen de Internet of Things-versie beschikbaar was om mee te spelen, werkt Microsoft nu aan een ARM-versie van het volledige Windows 10-systeem. Windows ondersteunt nog steeds niet officieel de Raspberry Pi 400, maar met een paar tools en een goede tutorial, kun je een manier vinden om het op je apparaat te laten werken. Je leest er hier alles over.

Het WoR-project (Windows on Raspberry Pi) ontwikkelt een tool om een ARM-image van Windows 10 naar een SD-kaart (of SSD-schijf) te flashen, die op Raspberry Pi kan opstarten. Dus, het is nu mogelijk om Windows 10 volledige versie te gebruiken op Raspberry Pi.


Windows 10 op ARM

Alle Raspberry Pi modellen draaien op de ARM architectuur, dus dat is niets nieuws. Microsoft had kleine projecten voor ons (Windows 10 IoT) maar heeft nooit een volledige Windows 10 op dit platform uitgebracht.

De laatste tijd is daar verandering in gekomen. De ARM-processor wordt steeds populairder, dankzij het lage stroomverbruik en de degelijke prestaties. Het is een solide concurrent voor vele toepassingen, niet alleen de IoT niche. In 2020 kondigde Apple zelfs de M1-chip aan, ook gebaseerd op ARM.

Software-editors kunnen deze trend niet negeren, en dus moest Microsoft ook vooruitgang boeken op deze architectuur. Dit is niet echt een nieuw project voor hen (de eerste Windows 10 ARM-versie dateert van 2017), maar recente builds beginnen steeds meer functies te bevatten.

 

Het WoR-project

Het doel van het WoR-project was om de laatste ontbrekende stappen in het Microsoft-project aan te pakken om het op Raspberry Pi te laten werken.

We hebben het hier over ingewikkelde dingen, zoals firmware, driver-ondersteuning en het installatieproces in het algemeen.

 

In principe veranderen ze een pijnlijk proces in iets wat we gewend zijn:

  • download de systeemimage;

  • download en installeer het gereedschap;

  • flash het systeem op je opslag.

 

Wat is ESP8266?

ESP8266 is een SoC die bestaat uit een Tensilica Xtensa LX106 32-bit 80 MHz (160 MHz overclock) Micro Controller Unit (MCU), een IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz Wi-Fi microcontroller, 11 GPIO (General Purpose Input/Output) pinnen en analoge ingangen. Hij heeft echter geen ingebouwd flashgeheugen om gegevens en instructies op te slaan. Zijn technische naam is ESP8266EX. De ESP8285 is een evolutie van de ESP8266 met 1 MByte ingebouwd flash-geheugen.

 

Dus wat kun je doen met deze goedkope internetmodule?

  • een webserver maken

  • HTTP-verzoeken verzenden

  • uitgangen aansturen

  • ingangen en interrupts lezen

  • emails versturen

  • tweets posten

Als u de ESP8266 vergelijkt met andere Wi-Fi-oplossingen op de markt, dan is het een uitstekende optie voor de meeste “Internet of Things”-projecten! Het is gemakkelijk te zien waarom het zo populair is: het kost slechts een paar dollar en kan worden geïntegreerd in geavanceerde projecten. 

Verkopers hebben een groot aantal compacte printplaat-modules op basis van de ESP8266-chip ontwikkeld. Sommige van deze modules hebben specifieke identificaties, waaronder bijnamen zoals “ESP-WROOM-02” en “ESP-01” tot en met “ESP-14”; terwijl andere modules soms slecht gelabeld zijn en slechts een algemene beschrijving hebben – bijvoorbeeld “ESP8266 draadloze transceiver”. 

Op ESP8266 gebaseerde modules hebben zichzelf bewezen als een capabele, goedkope, netwerkbare basis voor het vergemakkelijken van end-point IoT-ontwikkelingen. De officiële modules van Espressif zijn momenteel ESP-WROOM-02 en ESP-WROOM-S2. De Ai-Thinker modules worden kortweg aangeduid met ESP-01 tot en met ESP-14.

https://www.elektor.nl/