0rk.nl
Image default
Gezondheid

Gids voor het kopen van een matras

Gids voor het kopen van een matras

Iedereen vindt het heerlijk om ’s avonds in een knus, comfortabel matras te kruipen. Maar dat perfecte matras onderzoeken, testen, vinden, er op afdingen, en het ook werkelijk kopen? Dat is voor de meeste mensen een nachtmerrie. De matrassenindustrie heeft de welverdiende reputatie bijzonder moeilijk te doorgronden te zijn. Dat is niet bepaald waar je mee te maken wilt hebben als je een relatief dure aankoop doet die invloed heeft op je slaap, je gezondheid, en je algemeen welzijn. De matrassenindustrie is veranderd, maar het doel van een matras blijft hetzelfde: je de allerbeste slaap geven die je kunt krijgen. Beslissen welk matras dat voor je zal doen is nog steeds een heel persoonlijke beslissing. Deze matras koopgids helpt je bepalen welk matras geschikt is voor jou, hoe en waar je het kunt kopen, en hoeveel je er voor moet betalen. We hebben meer dan 70 matrassen getest. Hieronder staat waarop je moet letten om het beste matras van 2021 te vinden. Lees verder voor alle informatie die je nodig hebt om de matras van je dromen te vinden. 

Wanneer moet je je matras vervangen

Ook al is het kopen van een nieuwe matras een stuk gemakkelijker dan vroeger, toch is het nog steeds niet nodig om het te doen tenzij het moet. Denk je dat het misschien tijd is om je oude matras te vervangen? Overweeg deze factoren voor je dat oude exemplaar wegsleept: 

  • Leeftijd: Niets gaat eeuwig mee, zelfs de meest goed gemaakte matras niet. Als algemene regel geldt dat je je matras om de 8-9 jaar moet vervangen. Verschillende soorten matrassen houden beter stand dan andere en andere variabelen – zoals je lichaamsgewicht en hoe vaak je de matras gebruikt – beïnvloeden de precieze levensduur. Maar hoe dan ook, je kunt de meeste matrassen het beste wegdoen voor ze een decennium raken. 
  • Doorzakken van de matras: Zichtbare tekenen van slijtage zijn een duidelijke rode vlag. Doorzakken komt vooral voor bij oudere matrassen met binnenvering. Het resultaat is een vallei in het midden van de matras die onvermijdelijk je lichaam naar binnen zuigt. Als je in dat dal gaat liggen, krijg je minder steun. En als je met een partner slaapt, zul je merken dat je allebei op dezelfde plek rolt.
  • Lichamelijke indrukken: In tegenstelling tot doorzakken is een verraderlijk teken van een versleten traagschuim matras een blijvende lichaamsindruk. Een goede traagschuim matras wiegt je lichaam, en vormt telkens als je gaat liggen een indruk op je lichaam. Als je een afdruk op je matras achterlaat, reageert het schuim niet meer. Dat betekent dat het schuim versleten is en zich niet meer aan je lichaam aanpast of je de juiste ondersteuning geeft.
  • Drukpunten: Als je op bepaalde plaatsen plaatselijke pijn voelt als je gaat liggen om te slapen, is dit een teken dat je matras het einde van zijn levensduur bereikt heeft. Zijslapers kunnen dit bijvoorbeeld het meest voelen in hun heup en schouder. Dit zou betekenen dat de matras verslechterd is en je niet langer belangrijke drukpuntverlichting biedt.
  • Rugpijn: Als je wakker wordt met nieuwe of merkbaar erger wordende rugpijn, kun je dat waarschijnlijk toeschrijven aan je matras. En nieuwe rugpijn kan dikwijls toegeschreven worden aan een oude matras. Naarmate een matras verslijt, biedt hij niet langer de juiste ondersteuning of drukpuntverlichting. Dit resulteert vaak in rugpijn en spierpijn gedurende de dag.
  • Upgrade: Misschien is je oude matras nog goed, maar je hebt besloten dat je toe bent aan een upgrade. Als je bedenkt dat we bijna een derde van ons leven in bed doorbrengen, is investeren in een kwaliteitsmatras en een goede nachtrust in ons boek altijd een slimme beslissing. Als slaapexperts geloven we er van harte in dat je jezelf de beste kansen op een betere nachtrust moet geven.

Soorten matrassen

Binnenveringmatras

Een matras met binnenvering is opgebouwd uit stalen spoelen in een reeks configuraties. Sinds hun uitvinding in 1871 zijn binnenveringen de meest verkochte en vaak minst dure matrasoptie die er is. Constructie: Een matras met binnenvering bestaat uit stalen veren. Deze veren variëren in dikte van 12 (de gemakkelijkst samengedrukte) tot 18 (de stevigste). De spoelen zijn meestal gedempt en omhuld met een gewatteerde stof, dan bedekt met een of meer comfortlagen. Binnenveringmatrassen vaak de meest betaalbare matrasoptie, vanaf 100 euro. Zoals meestal het geval is, kunnen wie meer wil uitgeven dat gemakkelijk doen. 

Voordelen

  • Je kunt gemakkelijk je voorkeur voor stevigheid kiezen, er is een breed gamma beschikbaar.
  • Ruimte tussen de spoelen zorgt voor gemakkelijke ventilatie en een koelere nachtrust.
  • Er zijn veel keuzemogelijkheden in verschillende prijzen.

Nadelen

  • Doorhangen kan na verloop van tijd een probleem worden.
  • Binnenveringmatrassen kunnen erg zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.
  • De spiralen hebben de neiging tot bewegingsoverdracht. Dus als je met een partner slaapt, zul je elkaars bewegingen waarschijnlijk meer opmerken dan bij andere matrassoorten.


Hybride matrassen

Een hybride matras combineert een binnenveringsspiraal systeem onder een schuimrubberen toplaag. Dit geeft de drukverlagende voordelen van traagschuim (of latex) met het meer traditionele gevoel van een matras met binnenvering. Constructie: Een hybride matras gebruikt hetzelfde opgerolde ondersteuningssysteem als een binnenvering matras voor de fundering, maar wordt bedekt met een dikke laag schuim. Dit schuim kan zowel traagschuim als een natuurlijke of synthetische latex zijn. Prijsklasse: De prijzen voor een hybride matras variëren sterk, van 600 en 4000 euro en hoger. De prijs kan afhangen van het spiraalsysteem en van andere lagen die erop gebruikt worden.

Voordelen

Een hybride biedt een betere bewegingsisolatie dan een traditioneel matras met binnenvering. Je krijgt het comfort en de drukverlaging van traagschuim, maar het houdt geen warmte vast. Zelfs met de schuimlaag blijft de hybride veerkrachtig en geschikt voor een goed nachtleven. 

Nadelen

  • Met zowel veer- als schuimcomponenten is een hybride zwaar en moeilijk te verplaatsen.
  • Dit is een van de duurste matrasopties.
  • Met zijn spiraalondersteuningssysteem is een hybride nog steeds vatbaar voor uiteindelijk doorzakken.

Schuim matrassen

Schuimmatrassen hebben aan populariteit gewonnen om het aangepaste gevoel en de steun die ze slapers bieden. In deze categorie denken de consumenten meestal aan traagschuim. Dit speciaal ontwikkelde schuim – oorspronkelijk door de NASA gemaakt om bescherming te bieden bij botsingen – reageert op druk en warmte, waardoor het van vorm kan veranderen en zich naar het lichaam van de slaper kan vormen. Andere polyurethaanschuimen met gelijkaardige eigenschappen kunnen ook gebruikt worden om een ervaring te creëren die lijkt op traagschuim, behalve dat deze polyschuimen gemaakt zijn om samen te drukken, in plaats van zacht te worden, onder druk en warmte. Het beste koudschuim matras met hoge veerkracht en een dichtheid van 3.5+ PCF is het meest hoogwaardige schuim dat verkrijgbaar is. Polyschuim met een waardering tussen 1.8-3.5 wordt beschouwd als polyschuim met hoge dichtheid. Beide soorten schuim zijn dicht genoeg om in een steunlaag te worden gebruikt. Conventioneel schuim, met een dichtheid van 1.5 PCF en lager, is van lage kwaliteit en niet aan te bevelen. Constructie: Ondanks de naam zijn traagschuim matrassen niet helemaal van traagschuim gemaakt, want dat is te zacht om voldoende steun te bieden. Een steunkern van polyschuim met hoge dichtheid vormt een stevige basis. Daarop ligt de traagschuim laag, die 25-40 procent van de matras uitmaakt. Prijsklasse: Een traagschuim matras kost tussen de 150 en 4000 euro. De prijs varieert op basis van de dichtheid van het schuim, de hoeveelheid schuim, en de soort schuim die gebruikt wordt. Hoe hoger de dichtheid en hoe dikker de laag, hoe hoger de kosten zullen zijn. Synthetisch schuim is minder duur, terwijl plantaardig of met gel doordrenkt schuim meer zal kosten.

Voordelen

  • Schuim heeft een uitstekend contourvermogen geeft steun en ontlast drukpunten.
  • Superieure bewegingsisolatie zorgt ervoor dat je je partner niet stoort.
  • Schuim heeft een langere levensduur dan traditionele matrassen met binnenvering.

Nadelen

  • Schuimmatrassen hebben de neiging warmte vast te houden.
  • Sommige slapers hebben een hekel aan het “zinkende” gevoel van de matrassen die zich naar je lichaam vormen.

Latex

Van een latex matras wordt gedacht dat het de conforme,, drukpuntontlastende eigenschappen van schuimmatrassen combineert met de ondersteunende eigenschappen van hybride en binnenvering bedden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hardheidsgraden, waardoor ze geschikt zijn voor een grote verscheidenheid van slapers. De latex die in deze matrassen gebruikt wordt, is afkomstig van het sap van een rubberboomplant.

Constructie: Latex bedden zijn meestal helemaal van latex gemaakt. Een volledig latex bed heeft een steunlaag van latexschuim, met daarop een of meer comfortlagen van zachtere latex. Er zijn twee verschillende procédés om deze latex te maken. Het Dunlop proces geeft een dichte, stevige, zware latex. Het relatief nieuwe Talalay proces, levert een latex schuim op dat zachter en bouncier is. Beide worden als 100 procent natuurlijk beschouwd. Prijs: Een latex matras kost tussen 800 en 2500 euro. De prijs is gebaseerd op de soort en hoeveelheid latex die gebruikt wordt, en op het aantal en de dikte van de steunlagen.

Voordelen

  • Latex bedden vormen zich naar het lichaam voor een goede drukpuntontlasting.
  • Deze matrassen zijn er in verschillende hardheidsgraden.

Nadelen

  • Latex is meestal een duurdere optie.
  • Latex matrassen zijn vooral online te koop, wat het moeilijk maakt ze uit te proberen voor je koopt.
  • Deze matrassen hebben de neiging zwaar te zijn en moeilijk te verplaatsen.

 

https://slaapwijsheid.nl/beste-matras/