en beukenhaag is een prachtige omlijsting van uw tuin. Maar hoe plant u ze het best, zodat ze gezond blijven en goed aanslaan? Hier volgen wat tips van de expert; de beukenhaag kweker. Tip 1: Beukenhaag kopen van goede kwaliteitU kunt een beukenhaag nog zo goed aanplanten en verzorgen, als de plantjes niet genoeg aandacht hebben gekregen, of ze zijn te lang uit de grond geweest, kunnen ze alsnog sterven. Koop daarom beukenhaag direct bij de kweker en niet bij een tuincentrum. Dan weet u zeker dat ze vers uit de grond komen en niet verdroogd of te lang gebundeld hebben gezeten. Met meer dan 800.000 beuken vers van de kwekerij op voorraad is beukenhaag kopen bij Laarheide Tuinplanten een aanrader
Tip 2: Zorg voor luchtige grondEen aanzienlijk gedeelte van Nederland & België bestaat uit vaste kleigrond. Beuken houden hier niet van. Vervang voldoende kleigrond door tuinaarde, compost of grondverbeteraar. Als de grond luchtig genoeg is, zal de beukenhaag makkelijker doorwortelen en gezond blijven.
Tip 3: Zorg dat de grond niet te droog isHet spreekt voor een groot gedeelte voor zich, maar als de wortels van uw beukenhaag niet vochtig blijven, zullen ze verdrogen. Sommige zandsoorten drogen sneller dan andere. Gebruik in lichte zandgronden extra grondverbeteraar of compost om het vocht en voedingsstoffen beter vast te houden.
Tip 4: Te nat is ook niet goedAls de beukenhaag geplant wordt op een laag stuk grond in uw tuin, waar veel water naartoe stroomt, lopen de beuken het risico dat ze in een natte periode teveel water krijgen. Als ze te nat staan gaan de wortels rotten. Als er dan een droge periode volgt, kunnen de wortels niet goed meer vocht opnemen en kan de beukenhaag verdrogen. Zorg dus voordat u de haag plant, dat het water niet allemaal richting de beukenhaag stroomt of leg extra drainage aan zodat het overtollige water snel wordt afgevoerd.
Tip 5: Straatzand of gele grond = gevaarAls u de beukenhaag langs bestrating gaat planten, zorg dan dat straatzand dat ligt waar de beukenhaag komt te staan, verwijderd wordt en vervangen door tuinaarde. In nieuwbouwwijken is het soms zo dat de gehele wijk opgehoogd is met spuitzand of gele grond. Ook dan moet deze grond vervangen worden, beukenhaag groeit niet goed in straatzand of gele grond en loopt het risico om te sterven.
Grondverbeteraar of compost is te verkrijgen bij iedere ’tuinwinkel’, zoals de BoerenBond.
U heeft nu wat tips voor het planten van een beukenhaag. Meer informatie over het planten van een beukenhaag vind u in het artikel ‘Het planten van een beukenhaag‘ |
https://www.laarheidetuinplanten.nl/Beukenhaag |